Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği Değişikliğiyle Getirilen Yenilikler
- Av. Ilgın Güler
- 17 Nis 2020
- 3 dakikada okunur
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 16.04.2020 tarihli ve 31101 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Geçici maddeleriyle birlikte toplam 110 maddeden oluşan OSB Uygulama Yönetmeliğinin 27 maddesinde değişiklik yapıldığını ve 2 tane de geçici madde eklendiğini görüyoruz. Gayet kapsamlı bir düzenleme yapıldığını söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.
Bu yazımızda; yönetmelik değişikliği ile getirilen esaslı bir kaç hususa, detaylara girilmeden başlıklar halinde değinilmiştir.
1- Sanayi parsellerinde emsal
OSB Uygulama Yönetmeliğinin "imar planı yapımı" başlıklı 36'ncı maddesi tümüyle değiştirilmiş olup, madde ile getirilen değişiklikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Sanayi parsellerinde Emsal, "0.70" ya da "1.00" olarak belirlenebilecektir. OSB'ler, emsalleri konusunda karar verecek ve eğer "1.00" emsale çıkmak yönünde karar verirlerse, imar planı değişikliği ile bu kararlarını hayata geçirebileceklerdir.
Emsal hesaplamasına katılacak alanlarda değişiklik yapılmıştır. Örneğin zemin altı ilk bodrum kat, tek asma kat, asansör boşlukları ve yangın güvenlik holünün emsal hesabına katılmayacağı kabul edilmiştir.
Ortak kullanım alanı için ayrılması zorunlu olan miktarlar, sanayi parselleri için belirlenen Emsal ile orantılandırılmıştır. Buna göre, sanayi parselleri için
*Emsal 0.70 olarak belirlenen OSB'lerde %8,
*Emsal 1.00 olarak belirlenen OSB'lerde %10 oranında
ortak kullanım alanı ayrılacaktır.
2- OSB'lerin tür değişikliği
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 5'inci maddesine eklenen yedinci fıkra ile, "karma ya da ihtisas olarak kurulmuş OSB'nin türünün, müteşebbis heyet/genel kurul kararı ve Bakanlık onayı ile değiştirilmesinin mümkün olduğuna ilişkin" hüküm, açıkça yazılmıştır.
Bu yönde tesis edilmiş işlemler de Yönetmeliğe eklenen geçici 8'inci madde ile koruma altına alınmıştır.
3- Genel kurulda oy hakkı
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 19'uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen " Genel kurulda, yapı kullanma izni alınmış olan her parsel için bir oy kullanılır." cümlesiyle, "bir parsel-bir oy" kuralına açıkça Yönetmelikte yer verilmiştir.
Bu değişiklik, Kanun ve Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geçmişten beri var olan oy haklarına etki etmez. Diğer bir ifadeyle, OSB Uygulama Yönetmeliğinin 19'uncu maddesi ve 4562 sayılı Kanunun geçici 5'inci maddesi çerçevesinde sahip olunan oy haklarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Örneğin kooperatif ve site yönetimleri bu güne kadar ne şekilde oy kullanılmaktaydı ise bundan sonra da aynı şekilde kullanacaklardır.
4- OSB'lerin bağış yapması
OSB mevzuatında OSB'lerin bağış yapıp yapamayacaklarına ilişkin olarak herhangi bir düzenleme bulunmamakta; OSB Uygulama Yönetmeliğinde ise, OSB'lere ait para ve diğer kaynakların kuruluş amacına uygun olarak kullanılması gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmaktaydı.
Bu durum karşısında OSB'lerin, kuruluş amaçlarına hizmet etmeyecek bir surette bağış yapmalarına olanak yoktu.
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 23'üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen hükümle, müteşebbis heyet ve genel kurulun görev ve yetkilerine, "bağış yapılmasına karar vermek ve bu kararı Bakanlığın onayına sunmak" da eklenmiş ve bağış yapılmasının yolu, Bakanlığın onayı koşuluna bağlı olarak açılmıştır.
5-Müteşebbis heyette katılımcıların yer alması
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin altıncı fıkrasında yapılan değişiklikle; genel kurul toplantısında müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi halinde; genel kurul tarafından müteşebbis heyete seçilecek üye sayısı, 8'den 9'a çıkartılmıştır.
6- OSB organ üyelerinin huzur hakkı
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 31'inci maddesinde yapılan değişiklikle, organ üyelerinin huzur hakkının "aylık olarak da tespit edilebileceği" yönündeki hüküm kaldırılmıştır. Organ üyelerine huzur hakkı ödenecekse, "toplantı başına" belirlenecektir.
Belirtmek gerekir ki; bu düzenlemeyle birlikte,
Yönetmeliğin 23'üncü maddesinde, müteşebbis heyetin ve genel kurulun yönetim kuruluna devredemeyeceği görev ve yetkileri arasında yer alan "Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenecek toplantı başına huzur hakkının veya aylık ücretin tespit edilmesi" hükmünde de değişiklik yapılması,
Yapılmış müteşebbis heyet ya da genel kurul tarafından huzur hakkını aylık olarak belirlemiş OSB'lerde, bir sonraki müteşebbis heyet ve genel kurul toplantısına kadar huzur hakkı ödemelerinin ne şekilde yapılacağına ilişkin bir geçici hüküm getirilmesi
yerinde olurdu.
7- Güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 43'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin; öncelikle çatı ve cephede kurulacağı kuralına yer verilmiş, bunun mümkün olmaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması hallerinde ise, kurulacak tesisin taban alanının, parsel alanının %25’ini geçmemesi koşuluyla yerde de kurulabileceği kabul edilmiştir.
Aynı hükümle; parsel içi ring yolu veya çevre yeşili üzerinde yer alamayacak unsurlar arasına, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri de açıkça yazılmıştır.
8- Kurulamayacak tesisler
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 54'üncü maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle; 43'üncü maddede yapılan değişikliğe paralel olarak, güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulabilirlik koşulunda değişiklik yapılmıştır.
Aynı maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle de; OSB'ler tarafından bölgelerinde kurulmasında sakınca görülen ve reddedilen tesisler için nihai kararın, bahse konu tesisi kurmak isteyen ilgilinin başvurması halinde Bakanlık tarafından verileceği kabul edilmiştir.
9- Arsa tahsisinin iadesi veya iptali halinde katılımcıya iade edilecek bedel
OSB Uygulama Yönetmeliğinin 62'nci maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen hükümle; arsa tahsisinin iadesi veya iptali halinde katılımcıya iade edilecek tutarın, güncel parsel tahsis bedelinin üzerinde olamayacağı kuralı getirilmiştir.
Comments