Organize Sanayi Bölgelerinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurulması
- Av. Ilgın Güler
- 11 Ara 2017
- 2 dakikada okunur
"Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği site veya bu özelliklere sahip teknopark" olarak tanımlanan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (TGB); kamusal amaçlarla, sanayi için tahsis edilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak kurulan Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) içinde yer almasının, söz konusu bölgeler arası işbirliğini arttıracağı ve bunun da her iki bölgenin var oluş amacının gerçekleşmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Nitekim; OSB'lerin TGB'ler ile donatılmasına ilişkin irade, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda yer alan OSB tanımında da ifadesini bulmuştur.
OSB'ler içerisinde TGB kurulabilmesi için, 26/06/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda ve 10/08/2016 tarihli ve 29797 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde aranan koşulların gerçekleşmesinin yanı sıra, OSB’nin onayının bulunması gerekmektedir.
Mevzuatta yer alan; TGB'lerin kuruluşuyla ilgili hükümleri ve OSB içerisindeki TGB'lere ilişkin özel düzenlemeleri, şu şekilde özetlemek mümkündür:
TGB kuruluşuna ilişkin başvuruyu "kurucu heyet", Bölgeye ek alan katılması, Bölge sınırı değişikliği ya da Bölge alanı iptali ile ilgili başvuruları ise "Bölge yönetici şirketi"; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapar. Başvurusu yapılan TGB alanının, OSB içerisinde yer alması durumunda OSB yönetim kurulunun uygun görüşü istenir.
TGB kurulması talebiyle yapılan başvuru, Kanun çerçevesinde oluşturulan Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilir. Bölge başvurusunun Değerlendirme Kurulu tarafından uygun bulunması durumunda, başvuru ile ilgili Kurul kararı ve ekleri Bakanlık makamınca Bakanlar Kuruluna sunulur. Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinleşen; bölge kuruluşu, bölgeye ek alan katılması, bölge sınırı değişikliği ya da bölge alanının iptali, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde; TGB'lerin OSB alanı içerisinde bulunması durumuna ilişkin özel düzenlemelere yer verildiği görülmektedir. Örneğin söz konusu Yönetmelikte; TGB'nin OSB içerisinde yer alması durumunda,
Bölge yönetici şirketince de talep edilmesi durumunda, TGB'nin ihtiyacı olan elektrik, su, doğalgaz, internet, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı gibi her türlü altyapı hizmetinin 4562 sayılı Kanuna göre OSB yönetimince sağlanacağı,
Arazi kullanımı, yapı ve tesislerinin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinlerin; bedelsiz olarak, 4562 sayılı Kanuna göre OSB yönetimi tarafından verileceği,
Uygulama projelerinin, 4562 sayılı Kanuna göre OSB yönetimine sunulacağı,
Uygulama projelerinin 4562 sayılı Kanuna göre OSB tarafından incelenerek ve onaylanarak ruhsata bağlanacağı
düzenlemeleri yer almaktadır.
Comments